SANT ANDREU DE PALOMAR

( BARCELONA )

.

iglesia1-2.jpg (6044 bytes)

Campanar de l'Esglèsia

          Jo visc a Sant Andreu de Palomar, (aquest "era" un bonic poble) situat al nord-est de Barcelona, que tant si es vol como si no, fou anexionat per Barcelona el 20 d'abril de 1897 en firmar la reina d'Espanya (quasi per sorpresa) el famós "Decret d'Agregació". Com nosaltres, altres pobles passaren a formar part de la gran metròpoli (Gràcia, Sants, Les Corts, Horta, Sant Martí, Sant Gervasi i posteriorment Sarrià).

          Els primers habitants de Sant Andreu de Palomar, daten del neolític, clar que aleshores no es deien així i probablement de cap altra forma.

          A partir de l'any 218 a.C. aquests pre-andreuencs foren conquerits pels romans.

          El topònim PALOMAR ja consta en escrits de l'any 992 referint-se, probablement, a la caça de coloms silvestres i ja existia un temple a SANT ANDREU. Però la expressió "Sant Andreu de Palomar" no apareix fins ben entrat el segle XI.

          Sant Andreu de Palomar es converteix durant la Baixa Edat Mitja en un important nucli de població, en desarrollar-se oficis com Forners, Carnissers, Ferrers, Boters, Vinyògols, Saquers, etc.

          Al llarg de la història, Sant Andreu de Palomar ha estat protagonista de nombroses efemèrides entre les quals cal destacar que al 1640 es va iniciar aquí la "Revolta dels Segadors". Nombroses reunions entre "concellers de Barcelona" i "Segadors" es realitzaren a la nostra parròquia.

          També cal destacar que durant la guerra de succeció va estar aquí el quartel general de la plana major de l'Arxiduc Carles d'Aústria.

          Amb la victòria de Felip V i mitjantçant el "Decret de Nova Planta" es va posar fi a las institucions del Gobern de Catalunya que va comportar un nuo sistema de l'administració territorial. Aqust va produir que l'antiga Parròquia de Sant Andreu de Palomar es convertís en municipi independent.

          Al llarg del segle XIX, Sant Andreu de Palomar va deixar de ser un molt pròsper poble agrícola (Blat, canyam, blat de moro, llegums, patates, vinya) fins a convertir-se en un poble industrial, a això hi van contribuir fàbriques com: El Vapor de Fil (Fabra i Coats), El Vapor del Rec (La cotonera), Industrial Harinera Barcelonesa, Maquinista Terrestre i Marítima, La Fàbrica de Gas. etc.

          També contribuí a això el primer tramvia interurbà a vapor, conegut com el "Tramvia de Foc". A l'any 1849 hi havien 2000 cases.

          Sant Andreu de Palomar era molt actiu i amb un gran moviment associatiu, en aquesta época es crearen: Els Llüisos, Els Catalanistes, El Casal Catòlic, L'Ateneu Obrer, La Lira, L'orfeó, L'eco de Catalunya, L'Asil, Etc. (Algunes encara perduren) i aparegueren abundants setmanaris i revistes com: L'Estel, El Faro Andresense, La bandera Catalana, La unión Andresense, Enllà, etc.

          Després de l'anexió a Barcelona ens vam convertir en "El Districte nouè" que posteriorment es distribuí entre Horta, Guinardó, San Martí, Nou Barris i el propi Sant Andreu.

          Aquí cal destacar que només "Nou Barris", està format per La Guinaueta, Les Roquetes, El Verdum, La Trinitat nova, La Trinitat vella, Vallbona, La Torre del Baró, La Prosperitat i Ciutat Meridiana. I als anys seixanta encara es creà el de Canyelles.

          Ja situats a l'any 1936, cal destacar que la sublevació Feixista no triomfà a Sant Andreu de Palomar, el poble i els revolucionaris prenen les casernes d'artilleria i aconsegueixen 30.000 fusils que ajudaren a armar les Milícies Populars. Segurament per això, una vegada acabada la guerra, la repressió franquista es va fer notar fortament a Sant Andreu.

          L'ocupació quasi total del "Barri" es realitzà a partir de la forta corrent inmigratòria cap a Barcelona dels anys cinquanta. El ràpid procés de densificació i la falta d'inversions públiques han originat greus dèficits en equipaments urbans.

gegants-2.jpg (5819 bytes)

Gegants de Sant Andreu

iglesia2-2.jpg (4710 bytes)

Esglèsia de Sant Andreu

diables-2.jpg (6361 bytes)

Diables de Sant Andreu

creu-2.jpg (12298 bytes)

Creu del Terme municipal

Sant Andreu de Palomar

anterior.gif (814 bytes)